Historiek

 

Het ontstaan van het maaslandtornooi

Veertig jaar geleden hadden enkele leden van Tennisclub Maaseik het idee om een gezelligheidstornooi gemengd dubbel te organiseren. Vanaf den beginne deden er talrijke koppels mee uit omliggende clubs, waaronder ook een heleboel Nederlandse koppels. Ook toen werd er gespeeld in poules en werd op zondag een beslissende wedstrijd gespeeld om te bepalen wie naar de A of B poule ging.

Het is inmiddels nog steeds ‘het gezelligste gemengd dubbeltornooi’ bij uitstek. Het aantal koppels varieert jaarlijks van 105 tot 120. Alle koppels worden ingedeeld in evenwaardige poules, waarbij ze 2 wedstrijden hebben tegen een ongeveer gelijkwaardige tegenstander, dit kan al eens mislopen aangezien er telkens nieuwe gezichten bij zijn en de opgegeven klassementen niet altijd het reële niveau weergeven. Traditioneel wordt dan op zondag een derde wedstrijd gespeeld. Vroeger in HET WIT VERPLICHT, nu BONTE ZONDAG. De eerste drie wedstrijden zijn steeds met dezelfde partner.

Vanaf maandag wordt ieder, afhankelijk van het niveau, dan ingedeeld in poule A, B of C, en de partner wordt geloot. Deze loting gebeurde vroeger manueel, remember het grote bord met de naamplaatjes. Terwijl we nu zijn aangewezen op een eigen ontworpen computerprogramma dat rekening houd met de beperkingen die worden opgegeven. Maandag of dinsdag verliezen betekent normaal de uitschakeling tenzij er spelers uitvallen en we ‘LUCKY LOSERS’ nodig hebben. Er worden telkens 2 sets gespeeld en de derde set wordt vervangen door een tie-break, dit was vroeger ook al zo. M.a.w. is het maaslandtornooi een voorloper geweest van de nu ontstane super tie-break.

De finales worden steeds op zaterdag gespeeld en er wordt afgesloten met een spetterend feest en BBQ